Biroul Electoral Central (BEC) a respins solicitările de prelungire a programului de vot după ora 21.00 în diaspora, au declarat surse din instituţie. Decizia BEC vine în condiţiile în care mii de români stau la cozi la mai multe secţii de votare din ţările europene.

BEC a invocat articolul 46 alineatul 1 din Legea alegerilor europarlamentare, conform căruia “votarea începe la ora 7,00 şi se încheie la ora 21,00”, iar la sediile secţiilor de votare se afişează la loc vizibil ora la care începe, respectiv se încheie votarea.

De asemenea, a făcut referire şi la ART. 15^1 (1) din Legea referendumului: “În situaţia în care referendumul naţional are loc la aceeaşi dată cu alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, alegerile pentru Preşedintele României, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European sau alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, după caz, alegătorii votează în aceleaşi secţii de votare, în acelaşi interval de timp, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea “VOTAT”, pe buletine de vot separate, prezenţa la vot fiind consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin”.

Preşedintele Biroului Electoral pentru Secţiile de Vot din Străinătate, Florentina Vasilăţeanu, a anunţat, duminică după-amiază, că a cerut BEC central prelungirea programului de votare, în urma mai multor solicitări în acest sens venite de la secţiile deschise în diverse ţări europene.

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut autorităţilor să dea dovadă de maximă responsabilitate şi să asigure toate condiţiile, inclusiv prelungirea programului de vot după ora 21.00, astfel încât cetăţenii români care aşteaptă în faţa secţiilor să poată vota.
Şi PNL, PMP şi USR-PLUS au cerut BEC prelungirea procesului de votare de la 21.00 până la 23.00.
Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a anunţat că va formula plângere penală împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, şi a celor care au organizat votul în diaspora, spunând că autorităţile au premeditat să împiedice exercitarea dreptului de vot al românilor din străinătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.