Premierul britanic Theresa May va merge în nordul Franţei pentru a celebra alături de preşedintele francez Emmanuel Macron aniversarea A 75 de ani de la debarcărea din Normandia, relatează BBC.

May şi Macron vor participa la inaugurarea unui memorial în onoarea trupelor britanice care au murit în Bătălia din Normandia.

Premierul britanic va participa apoi la o slujbă în Bayeux, alături de veterani şi Prinţul Charles.

Debarcarea în Normandia, cunoscută şi ca Ziua Z (D-Day), reprezintă începutul eliberării Europei de vest de sub ocupaţia nazistă. Sute de veterani s-au strâns în Normandia pentru aniversarea celei mai mari operaţiuni aeriene, la sol şi navale din istorie.

Comemorările de joi marchează evenimente cheie din operaţiunea care au început pe 6 iunie 1944.

În timpul nopţii,, soldaţi britanici au mărşăluit pe primul pod capturat pe tărâm francez.

În 1944 trupele aliaţilor au avut nevoie de mai puţin de 15 minute pentru a prelua controlul asupra Podului Pegasus din Benouville.

Macron şi May vor merge în Ver-sur-Mer pentru a observa inaugurarea unui memorial dedicat celor 20.000 de soldaţi britanici care au murit în 1944.

May va merge apoi alături de Prinţul Charles şi de Ducesa de Cornwall şi prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon la o slujbă în Bayeux, primul oraş din Franţa care a fost eliberat.

Citeste tot articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.